Kék katánkóró
2017.01.07 12:41Kék katángkóró
A Fészkesek Asteraceae családjába tartozó Kék katángkóró (Cichorium intybus) bolygatott réteken, útszéleken gyakori növényünk. Kerti változatának gyökeréből pótkávé készül (cikória). 30-120 cm magas, elágazó, szegletes szárú, évelő növény. Levelei tőrózsában állnak, keskenyek. Számos ülő fészekvirágzata van. A fészekben csak nyelvesvirágok vannak. A nyelvesvirágok pártája lándzsás, 5 apró cimpával. Termése kaszattermés.
Ugyanebbe a nemzetségbe tartozó egyik fajt cikóriakávé alapanyagaként használták. A növény vastag kéreggel körülvett húsos gyökeréből készül a pótkávé. Az Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban fogyasztott mezei cikória rokona a napjainkban radicchio vagy veronai saláta néven ismert és egyre népszerűbb levélzöldségfélének. A katángkóró vagy mezei katáng virága, levele és gyökere egyaránt gyógyhatású. A gyökér teakeverékekben vércukorszint csökkentő.
Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használjuk a teáját. A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme. Kisebb méretű epekő oldására is alkalmas lehet. Virágos, leveles hajtását méregtelenítésre, étvágyfokozásra használja a népgyógyászat. Nyersen fogyasztva pedig ásványi anyag pótló roborálószer.
Ha begyűjtünk pár gyökeret és cserépben sötét helyen meghajtatjuk, halványított levelei nyersen is jó ízűek.
———
Vissza